De meerwaardebelasting – hij komt er… Of niet? Of wel? En onder welk voorwaarden? Niets lijkt zeker.

De regering De Wever I voert een meerwaardebelasting in bij de verkoop van financiële activa zoals aandelen, fondsen en crypto.

De solidariteitsbijdrage, zoals ze genoemd wordt, bedraagt 10% op de gerealiseerde meerwaarde, opgebouwd vanaf het moment van de invoering van deze bijdrage. Historische meerwaarde zijn vrijgesteld.

Wat met minwaarden?

Er wordt een aftrekbaarheid van minderwaarden voorzien binnen het jaar, zonder overdraagbaarheid.

Vrijstelling

Er zijn vrijstellingen voorzien, maar daar heerst nu al onenigheid over binnen de nieuwe regering. Om kleine beleggers niet te zwaar te belasten, zijn meerwaarde tot 10.000 euro per persoon vrijgesteld. Deze vrijstelling wordt jaarlijks geïndexeerd.

Wat met grote belangen?

Voor wie een aanmerkelijk belang heeft van minstens 20% gelden dan weer andere regels. Daar is er steeds een vrijstelling van 1 miljoen euro. Voor hogere bedragen geldt er een getrapte tarievenschaal.

Wat met iemand  die een belang heeft van 19%? Vooruit en CD&V interpreteren de regels anders dan MR. Stof tot discussie?

Het is nu aan de minister van Financiën, Jan Jambon, om de wetteksten hierover te maken. Het is afwachten hoe snel Georges-Louis Bouchez zich in deze discussie zal mengen.

Deze symboolmaatregel zal nog voor spektakel zorgen binnen de regering. Het is dus afwachten of deze belasting er effectief zal komen. En zo ja, in welke vorm.

Bron: federaal regeerakkoord 2025-2029 & De Tijd

Deze kenmerken zijn niet volledig en slechts een beknopte samenvatting.

Meer informatie nodig? Contacteer ons kantoor dan via info@sva-accountants.be of bel ons op via 03 369 30 37.

Abonneer je gratis op onze newsflashes

Een nieuwigheid? Ontvang het rechtstreeks in je mailbox!

Eens praten over jouw boekhouding? Kom gerust langs, onze koffie staat alvast klaar!