U bezit een tweede verblijf, grond, vakantiewoning,… in het buitenland?
U bent eigenaar, vruchtgebruiker, bezitter, erfpachter, opstalhouder of heeft u een gelijkaardig buitenlands zakelijk recht?
PAS OP! Deze moeten worden aangegeven in uw belastingaangifte!
Deze aangifteplicht is niet enkel voor een verwerving (aankoop) en het mogelijks verhuren maar ook voor elke vervreemding (bv. verkoop of schenking).
Hoe moet ik dit nu aangeven?
In sommige gevallen zult u een kadastraal inkomen mogen invullen in de aangifte. Echter in andere gevallen moet de werkelijke huurinkomst worden aangegeven.
Vraag je kadastraal inkomen aan!
Voor de aanvraag van een KI van een onroerend goed in het buitenland dewelke mogelijks nodig is om een juiste belastingaangifte in te vullen => surf naar => Myminfin.be.
Hier kunt u “mijn onroerende gegevens raadplegen” waar u een vijf stappenplan kunt doorlopen voor de aanvraag van dit KI.
Belastingen betalen: in België?
Bevindt uw onroerend goed zich in een land waarmee België een dubbelbelastingverdrag heeft gesloten? Dan kunt u mogelijks een vrijstelling met progressievoorbehoud claimen. U betaalt geen directe personenbelasting echter de belastbare materie zal meetellen voor de berekening van de gemeentebelasting en het inschalen van de progressieve tarieven.
Een onroerend goed in een land waarmee België GEEN overeenkomst heeft gesloten? => de belastbare materie wordt in België belast zoals elk ander inkomen. De basis regel is namelijk, een rijksinwoner van België wordt belast op zijn wereldwijd inkomen 😉.
Deze kenmerken zijn niet volledig en slechts een beknopte samenvatting.
Meer informatie nodig? Contacteer ons kantoor dan via info@sva-accountants.be of bel ons op via 03 369 30 37.