Ficheverplichting: wat met terugbetalingen van voorgeschoten kosten

Zoals vermeld in een eerdere newsflash, is er sinds 01/01/2022 een strengere ficheverplichting voor variabele vergoedingen toegekend aan bedrijfsleiders.

Het voorschieten en terugbetaald krijgen van kosten door de bedrijfsleider valt eveneens onder deze strengere verplichting. De fiscus wil namelijk meer inzage hebben in alle uitgaven die je als ondernemer privé voorschiet en terugbetaald krijgt.

Wat betekent dit voor jou als ondernemer

Stel je betaalt per ongeluk met de verkeerde kaart of je betaalt met je eigen cash geld. Je stort dit bedrag terug van de vennootschap naar je privérekening of verrekent dit met je rekening-courant.

Dit bedrag moet dan opgenomen worden op een fiche!

Hoe kan je dit vermijden?

Je kan dit vermijden door meteen met de correcte zakelijke kaart te betalen. Het geheel van factuur en betaling heeft dan ook meer bewijskracht bij een eventuele controle.

Aangezien er vaak geen beroepsmatige kas wordt bijgehouden, zullen uitgaven die je cash voorschiet wel steeds op een fiche dienen opgenomen te worden. Indien dit regelmatig voorkomt, kunnen wij steeds gepast advies geven en neem je best contact met ons op.

Deze kenmerken zijn niet volledig en slechts een beknopte samenvatting.

Meer informatie nodig? Contacteer ons kantoor dan via info@sva-accountants.be of bel ons op via 03 369 30 37. 

Abonneer je gratis op onze newsflashes

Een nieuwigheid? Ontvang het rechtstreeks in je mailbox!

Eens praten over jouw boekhouding? Kom gerust langs, onze koffie staat alvast klaar!